APMNIR
Home Musée Projets News Liens Contact
logo APMNIR

Expoziţia "Revoluţia română de la 1848"

06-11-2008

Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la evenimentele paşoptiste, expoziţia "Revoluţia română de la 1848" organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României în colaborare cu Muzeul Olteniei Craiova, se adresează publicului larg, propunându-şi să marcheze cele mai importante etape ale acestui proces fundamental, care a stat la baza României moderne.

Vernisajul va avea loc miercuri, 11 iunie, ora 13.00.

Expoziţia va cuprinde documente, tipărituri, fotografii, cărţi poştale ilustrare, armament, mobilier, textile, sculpturi, picturi şi grafică, medalii, sigilii şi plachete şi diverse obiecte care au aparţinut revoluţionarilor și va fi însoțită de un catalog.

În anul 1848 o mare parte a continentului european a intrat într-un proces revoluţionar, care avea să deschidă un nou capitol în istoria omenirii. Societatea românească, aflată în plină transformare şi modernizare, nu a făcut excepţie, ea integrându-se în proiectul de înnoire europeană din acele vremuri.

Pleiada fruntaşilor Revoluţiei române de la 1848, reprezentată de personalităţi ca Nicolae Bălcescu, Avram Iancu, Mihail Kogălniceanu, Simion Bărnuţiu, Vasile Alecsandri, C.A. Rosetti, Ion C. Brătianu şi alţii a intrat în istoria românilor sub numele de revoluţionari paşoptişti.

Prima parte a expoziţiei tratează preliminariile şi începutul revoluţiei. Desfăşurarea revoluţiei şi înfăptuirile ei sunt prezentate în a doua parte a expoziţiei, sub binecunoscuta deviză "Egalitate, Fraternitate, Dreptate".

Ultimele două părţi ale expoziţiei sunt dedicate acţiunilor de apărare a revoluţiei în Munţii Apuseni de către legiunile româneşti conduse de Avram Iancu, Axente Sever, Ioan Buteanu şi începutul drumului către unirea şi independenţa românilor.

Expoziţia este deschisă până în septembrie, de miercuri până duminica între orele 10 – 18, iar joia între orele 12 – 20.

 

Detalii suplimentare la telefon 021/3158207/int.1008 (Dep. Relatii Publice) sau e-mail: pr@mnir.ro, www.mnir.ro.

 

 

Home

|

Musée

|

Projets

|

Noutati

|

Liens

|

Map

|

Contact

Copyright (c) 2008 Asociatia Prietenii MNIR. Tous droits réservés Web Design by Lambert Group