APMNIR
Home Musée Projets News Liens Contact
logo APMNIR

Magia Chihlimbarului. Amulete ┼či bijuterii din Basilicata antic─â. In memoriam Dinu Adame┼čteanu (26 mai - 24 iunie 2009)

05-21-2009

 

 

Muzeul Na┼úional de Istorie a României va g─âzdui o colec┼úie unic─â de piese de podoab─â ┼či sculpturi miniaturale în chihlimbar, provenind din Magna Graecia, din necropole ale veacurilor VIII-IV a. Chr, ilustrând un fast vestimentar greu de anticipat, cât ┼či credin┼úe – larg împ─ârt─â┼čite, de multe popoare ale antichit─â┼úii – despre propriet─â┼úile magice ┼či curative ale chihlimbarului. Impozanta colec┼úie de obiecte provenite din sudul Italiei demonstreaz─â vechimea drumurilor comerciale transeuropene, în acest caz Drumul chihlimbarului, care lega, înc─â din al doilea mileniu înainte de Christos, ┼ú─ârmurile M─ârii Baltice de ┼ú─ârmurile M─ârii Adriatice, pe un traseu continental de peste 1000 de km, iar de aici, de bazinul r─âs─âritean al Mediteranei, pe rutele maritime ale navigatorilor fenicieni ┼či greci.
Expozi┼úia este dedicat─â arheologului de origine român─â Dinu Adame┼čteanu, care este fondatorul arheologiei sud-italice ┼či a Arhivei Na┼úionale Italiene de fotografie aerian─â.
Cu acest prilej va fi dezv─âluit─â publicului ┼či o parte din activitatea Consor┼úiului Romanit, care deruleaz─â, din septembrie 2007, un proiect na┼úional de cercetare a chihlimbarului de sorginte arheologic─â din siturile României, proiect coordonat de Muzeul Na┼úional de Istorie. Mini-expozi┼úia cercet─âtorilor români a fost organizat─â cu sprijinul Institutului Geologic al României ┼či al Institutului de Arheologie „V. Pârvan”.
Vernisajul va avea loc în data de 26 mai 2009, ora 1900.

Home

|

Musée

|

Projets

|

Noutati

|

Liens

|

Map

|

Contact

Copyright (c) 2008 Asociatia Prietenii MNIR. Tous droits réservés Web Design by Lambert Group