APMNIR
Home Musée Projets News Liens Contact
logo APMNIR

De la Independenta la Marea Unire (24 iulie - 15 august 2009)

07-24-2009

 

 

 

România modernă a avut două mari idealuri: Unirea ÅŸi IndependenÅ£a. Sau am putea spune Unirile ÅŸi IndependenÅ£a. Dacă pentru realizarea Unirii din 1859 lupta s-a dus în plan diplomatic, pentru Independenţă ÅŸi Marea Unire din 1918 românii au făcut mult mai mult... Pentru a se ajunge de la România Mică la România Mare, Å£ara a trecut prin trei războaie. Războaie la care au luat parte, într-un fel sau altul, toÅ£i românii: fie că se aflau efectiv pe front – luptând cu arma în mână, fie că se aflau în spatele frontului – susÅ£inând efortul de război sau îndurând vicisitudinile ocupaÅ£iei străine.
Trei războaie, trei situaÅ£ii diferite, trei momente importante ale istoriei României...
A fost mai întâi Războiul ruso – româno – turc adică Războiul de Independenţă (1877 – 1878), în urma căruia s-a înlăturat orice urmă a suzeranităţii străine. Åži România Mică a „ajuns” la Marea Neagră, prin unirea cu Dobrogea.
A urmat Războiul Balcanic (1913) s-au „războiul fulger” împotriva Bulgariei. Un război cu durată scurtă ÅŸi pierderi foarte mici, pornit ca răspuns la acÅ£iunile belicoase ale ţării vecine, de la sudul Dunării. Åži România s-a mai „împlinit” puÅ£in, prin alipirea Cadrilerului.
În cele din urmă Războiul Mondial (1916 – 1919). A fost conflictul de pe urma căruia Å£ara ÅŸi populaÅ£ia au avut cel mai mult de suferit. Dar ÅŸi răsplata a fost pe măsură. Pentru că, după secole de pribegie, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banatul, CriÅŸana ÅŸi MaramureÅŸul s-au întors acasă.
AÅŸadar, expoziÅ£ia de la Muzeul NaÅ£ional de Istorie a României îÅŸi propune să surprindă într-o serie de imagini, modul în care românii au participat la aceste războaie. Imaginile din patrimoniul muzeului vor încerca să redea vizitatorului imaginea ofiÅ£erului, soldatului, personalului sanitar, a populaÅ£iei civile ÅŸi chiar a aliaÅ£ilor ÅŸi adversarilor străini, în cadrul acestor evenimente care au marcat decisiv soarta României.

Home

|

Musée

|

Projets

|

Noutati

|

Liens

|

Map

|

Contact

Copyright (c) 2008 Asociatia Prietenii MNIR. Tous droits réservés Web Design by Lambert Group