APMNIR
Home Musée Projets News Liens Contact
logo APMNIR

De la Independenta la Marea Unire (24 iulie - 15 august 2009)

07-24-2009

 

 

 

România modern─â a avut dou─â mari idealuri: Unirea ┼či Independen┼úa. Sau am putea spune Unirile ┼či Independen┼úa. Dac─â pentru realizarea Unirii din 1859 lupta s-a dus în plan diplomatic, pentru Independen┼ú─â ┼či Marea Unire din 1918 românii au f─âcut mult mai mult... Pentru a se ajunge de la România Mic─â la România Mare, ┼úara a trecut prin trei r─âzboaie. R─âzboaie la care au luat parte, într-un fel sau altul, to┼úi românii: fie c─â se aflau efectiv pe front – luptând cu arma în mân─â, fie c─â se aflau în spatele frontului – sus┼úinând efortul de r─âzboi sau îndurând vicisitudinile ocupa┼úiei str─âine.
Trei r─âzboaie, trei situa┼úii diferite, trei momente importante ale istoriei României...
A fost mai întâi R─âzboiul ruso – româno – turc adic─â R─âzboiul de Independen┼ú─â (1877 – 1878), în urma c─âruia s-a înl─âturat orice urm─â a suzeranit─â┼úii str─âine. ┼×i România Mic─â a „ajuns” la Marea Neagr─â, prin unirea cu Dobrogea.
A urmat R─âzboiul Balcanic (1913) s-au „r─âzboiul fulger” împotriva Bulgariei. Un r─âzboi cu durat─â scurt─â ┼či pierderi foarte mici, pornit ca r─âspuns la ac┼úiunile belicoase ale ┼ú─ârii vecine, de la sudul Dun─ârii. ┼×i România s-a mai „împlinit” pu┼úin, prin alipirea Cadrilerului.
În cele din urm─â R─âzboiul Mondial (1916 – 1919). A fost conflictul de pe urma c─âruia ┼úara ┼či popula┼úia au avut cel mai mult de suferit. Dar ┼či r─âsplata a fost pe m─âsur─â. Pentru c─â, dup─â secole de pribegie, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banatul, Cri┼čana ┼či Maramure┼čul s-au întors acas─â.
A┼čadar, expozi┼úia de la Muzeul Na┼úional de Istorie a României î┼či propune s─â surprind─â într-o serie de imagini, modul în care românii au participat la aceste r─âzboaie. Imaginile din patrimoniul muzeului vor încerca s─â redea vizitatorului imaginea ofi┼úerului, soldatului, personalului sanitar, a popula┼úiei civile ┼či chiar a alia┼úilor ┼či adversarilor str─âini, în cadrul acestor evenimente care au marcat decisiv soarta României.

Home

|

Musée

|

Projets

|

Noutati

|

Liens

|

Map

|

Contact

Copyright (c) 2008 Asociatia Prietenii MNIR. Tous droits réservés Web Design by Lambert Group